Vilka egenskaper är viktiga att tänka på?
Visst är markisens konstruktion viktig för intrycket och hållfastheten, men det de flesta förknippar med markiser är nog ändå just tyget, eller väven som den också kallas. Det är den mest synliga delen av en markis och det som ger själva skyddet mot sol, vind och regn.
”Går du upp några snäpp i kvalitet får du en riktigt bra markis som filtrerar bort skadligt solljus, stöter bort smuts och fukt och håller för alla typer av väder i decennier framåt”
Markistygerna har ökat markant i kvalitet de senaste decennierna. Nuförtiden är även de enklaste standardmodellerna av betydligt högre kvalitet än gårdagens bomullsmarkiser. Och går du upp några snäpp i kvalitet får du en riktigt bra markis som filtrerar bort skadligt solljus, stöter bort smuts och fukt och håller för alla typer av väder i decennier framåt. Dagens moderna markisvävar är nästan undantagslöst tillverkade i spinnfärgad akryl, vilket innebär att de är infärgade rakt igenom i stället för bara på ytan. Det ger dem en näst intill perfekt färgäkthet som garanterat håller en lång tid framöver.
Mönstrat eller enfärgat
Nuförtiden går det att få tryckta markiser i vilken design som helst, men de populäraste är fortfarande de enfärgade eller de tvåfärgade klassiskt randiga. De ledande tillverkarna kommer årligen med nya kollektioner och som kund kan det vara svårt att välja. En del tillverkare har utvecklat webbverktyg där man kan se hur en markis ser ut på den egna fasaden, en bra hjälp om man har svårt att visualisera hur en viss markis kommer att smälta in hemma.
Många restauranger och företag väljer en enfärgad eller tvåfärgad markis och låter även trycka upp det egna namnet eller loggan på markisen. Ett bra sätt att visa att man finns och att locka kunder.
Slitstarkt och impregnerat
Många ledande tillverkare av markiser bedriver rena forskningen på hur man tar fram de bästa och slitstarkaste vävarna. De har lyckats skapa markisvävar som är mycket vatten- och smutsavvisande och lätta att tvätta av och hålla rena. De filtrerar bort farlig strålning från solen och ger ett behagligt ljus som skapar harmoni när man sitter under markisen. En ganska stor kontrast mot de gamla bomulls- och polyestermarkiserna som drog åt sig vatten, möglade och dessutom blektes snabbt i solen.
Motoriserade markiser håller längre
Vill du ha en markis som håller extra länge gör du klokt i att kombinera den med en elektrisk motor med fjärrkontroll. Inte bara sparar du in på muskelkraft, du garanterar dessutom att markisen fälls in och ut på exakt samma sätt varje gång. Detta gör att tyget inte utsätts för påfrestningar i onödan genom att den rullas upp och ojämnt och slits i kanterna.
En markismotor är ett måste till riktigt stora och tunga markiser, men kan även monteras på vanliga fönstermarkiser och förses med temperaturgivare som fäller ut dem när det blir varmt inomhus.
Sy markiser själv
Är du duktig på att sy kan du köpa markisväv och sy markiserna själv. Det är dock viktigt att du har en bra symaskin och att du använder en jeansnål och kraftig tråd. Nyare symaskiner är ofta lite klenare än äldre robusta modeller och kan ha svårt att orka med en tjock markisväv, särskilt när det ska sys omlott. Känner du dig osäker på vad din maskin klarar, be att få med dig en bit väv hem och prova!
Andra inlägg
- Markiser - Viktigt att tänka på inför köp
- Markiser till sekelskifteshus
- Finns det något värde i att köpa begagnade markiser?
- Bygg din egen pergola
- Nya markiser till uteserveringen
- Är det möjligt att byta väv på en markis?
- När ska man ställa in trädgårdsmöblerna?
- Sju vanliga frågor om markiser
- Solskydd i trädgården
- Solfilm på fönster – så gör du