Här får du veta vad du ska tänka på när du ska tvätta en markis. Och hur du ska göra för att rengöra markiser som drabbats av mögel.
Rena, snygga markiser
Att markiser idag tillverkas med en tanke även på vårt nordiska klimat har gjort att fler och fler villa- och husägare ser ett värde i att köpa denna lösning. Det är bra, markiser har väldigt stora fördelar i jämförelse med andra solskydd och ser man till det rent estetiska så finns det egentligen ingen konkurrens. Där är markiser en ohotad etta. I och med att man numer kan räkna med att markiser klarar av regn, snö, kyla och vind så finns det alltså ett värde i att köpa sådana och dels få ett bra solskydd och dels få ett vackrare hus.
Att de klarar av klimatet bättre idag innebär dock inte att man klarar sig utan underhåll. Även dagens markiser behöver tas om hand och främst så gäller detta rengöring och tvätt. Att tvätta en markis innebär inte enbart att den blir snyggare - även om det naturligtvis också är en avsevärd del i varför man gör det. Lika mycket handlar det om att exempelvis mögel skadar markisen och att man - vid utebliven tvätt - alltså får en kortare livslängd. Hur tvättar man då en markis? Vi tänkte ge ett förslag som du kan följa steg för steg och som se ut som följer:
Du behöver: En trädgårdsslang, tvålflingor, en mjuk borste samt ett soligt väder.
Så här gör du för att tvätta din markis
- Fäll ut markisen och sänk fronten så lågt det går. Det gör dels att du kommer åt bättre och dels att vattnet rinner av lättare.
- Ta slangen och spola av ytan med ljummet vatten.
- Gnugga in tvålflingorna (sådana hittar du i välsorterade färgbutiker eller på nätet) med din mjuka borste. Var noggrann och se till att du jobbar in tvålen överallt.
- Skölj bort all tvål med slangen. Miljöfarligt? Inte alls. Tvålflingor är ytterst bra för miljön och det är den stora fördelen.
- Låt markisen torka i solen. Det är viktigt att den verkligen blir torr - annars riskerar den att drabbas av mögelangrepp.
Tvätta/rengöra markiser från mögel - är det möjligt?
Att se markisen drabbas av mögelangrepp är bland det värsta som kan hända. Tyvärr är det inte ovanligt - i och med att den trots allt befinner sig utomhus och hela tiden exponeras för exempelvis regn så kan mögel uppkomma. En viktig del i detta är att tvätta sina markiser regelbundet, en annan del är att alltid försöka låta dem torka om det exempelvis regnat. Tänk även på att ett skyddande tak kan vara bra att sätta markiserna under.
Är då loppet kört om du hittar mögel på dina markiser? Nej, men du kommer förmodligen att behöva tvätta dem med ett starkare rengöringsmedel än de tvålflingor vi nämnde ovan. Klorin - max 5% - är ett exempel på ett medel som tar bort mögel.
Problemet med att använda detta - eller exempelvis mögeltvätt - är att duken tar skada och att vävens kvalitet blir sämre då fibrerna nöts ut snabbare. Det är dock att föredra om man jämför med alternativet som ligger i att köpa nya markiser. Ett tredje alternativ är att byta väven. Här krävs det dock professionell hjälp. Hör med butiken där du köpt dina markiser om de har några tips om exempelvis en sömmerska eller en specialist på exempelvis båtkapell.
Andra inlägg
- Markiser - Viktigt att tänka på inför köp
- Markiser till sekelskifteshus
- Finns det något värde i att köpa begagnade markiser?
- Bygg din egen pergola
- Nya markiser till uteserveringen
- Är det möjligt att byta väv på en markis?
- När ska man ställa in trädgårdsmöblerna?
- Sju vanliga frågor om markiser
- Solskydd i trädgården