En terassmarkis är ofta en bättre lösning än vad det fasta taket är. I synnerhet idag då markiser på ett helt annat sätt klarar av det klimat vi dras med i Sverige. Däri låg problemet förr - man fick helt enkelt inte valuta för pengarna då man köpte markiser. de klarade inte av vind, de visade sig vara känsliga mot regn och de hade stora problem då det kom till kyla och snö. Kort sagt: en inköpt markis för några år sedan var en dålig investering och det är också på grund av detta som markiser - än idag - dras med ett sämre rykte.
Som vi sa, dagens markiser är bättre rustade och kommer dels med stabilare konstruktioner och dels med en bättre anpassad väv. Det är också anledningen till att vi förespråkar en terassmarkis framför den permanenta lösningen i form av ett tak. Fördelarna är naturliga. Vill du ha sol så fäller du in din markis - med ett enkelt knapptryck; dagens modeller är automatiska - och vill du sitta i skuggan (exempelvis vid middagen) - ja, då låter du din markis glida ut igen.
Välj rätt modell
Den finns dock två stycken frågor som måste besvaras innan man tar beslutet om en terassmarkis. Nummer ett: vilken modell vill du ha? Här finns ett stort urval - både gällande färger, funktioner, storlekar och pris. Det är inte helt lätt och vårt råd är att man läser på lite samt att man kanske försöker gå runt i kvarteret för att se vilka typer som grannarna använder (där man använder sig av en slags uteslutningsmetod).
Nummer två gäller montering och den ska vi titta lite närmare på här. Vi tänkte nämligen visa hur du ska montera en terassmarkis och eftersom de flesta svenska hus är byggda av trä så håller vi oss till ett hus med träfasad.
Innan vi fortsätter så ska vi även säga att det handlar om ett ganska krävande jobb och framförallt ett tungt sådant. Det finns ett värde i att anlita en montör och slippa undan en hel del bekymmer genom detta. viktigt är även att markisen anpassas efter den yta du har att röra dig med. Vi förutsätter att du mätt hur stor din veranda är, samt hur exempelvis närhet till tomtgräns och annat ser ut innan du sätter upp din terassmarkis.
Först montering, därefter justering
Två tips innan vi börjar: se till att fästa din markis i något som är bärande för huset - exempelvis takstolarna. Se även till att - om möjligt - montera din markis under ett taksprång så att den får lite extra skydd. Saknar ditt hus taksprång så bör du investera i en takprofil som ger nödvändigt skydd för regn.
Med detta sagt: så här monterar du din takmarkis:
- Börja med att lägga ut markisen framför det område där du tänkt montera den. Det ge en bra bild av hur den kommer att se ut i uppsatt och utfällt tillstånd.
- Mät upp och markera i takstolarna var dina fästen ska sitta.
- Förborra med en 6.5 mm borr. se till att alla fästen följer en rak linje.
- Skruva i alla bultar med hylsnyckeln. Dra åt den ena hårt och fäst därefter konsolen med den andra.
- Se till att alla hållare är justerade i sidled - det kan du göra genom att knacka lätt med en hammare. Dra åt alla bultar efteråt.
- Lyft markisen på plats. Alla som lyfter bör stå stadigt. Behåll plasten på.
- Glid in markisens skena i hållarna, fäst med bultar då markisens vikt är jämnt fördelad över alla fästpunkterna.
- Dra åt samtliga bultar med din hylsnyckel. se till att markisen sitter stadigt.
Efter detta så återstår finliret där du justerar din markis till rätt höjd och rätt nivå. Här bör du se till att montera ett extra stödlager om din markis är bredare än 4.5 meter. Detta då rullen bågnar om du inte gör det. Det följer alltid med anvisningar kring justeringen. Se till att följa dessa och du kommer att få ett bra slutresultat.
Andra inlägg
- Tvätta markis | Så rengör du dina markiser
- Markiser - Viktigt att tänka på inför köp
- Markiser till sekelskifteshus
- Finns det något värde i att köpa begagnade markiser?
- Bygg din egen pergola
- Nya markiser till uteserveringen
- Är det möjligt att byta väv på en markis?
- När ska man ställa in trädgårdsmöblerna?
- Sju vanliga frågor om markiser
- Solskydd i trädgården