Visst kan man som lekman montera en markis själv – men innan du slår till med en markis till uteplatsen så finns det en hel del saker man bör tänka över. Läs vidare så får du några läsvärda tips inför markisköpet.
Först och främst så rekommenderar vi att du tar kontakt med oss om du vill montera en markis. Vi har kunskaperna och erfarenheten som gör att du kan känna dig trygg i att allt kommer att fungera och gå rätt till redan från början.
Viktigt att ha rätt placering
Men vill du montera dina markiser själv så är det några saker som bör kontrolleras direkt. Viktigast att veta är hus din terrass, uteplats eller altan är placerad i förhållande till solen. De allra flesta hus har uteplatsen i ett soligt läge, vilket gör det till en mycket bra idé att installera en markis för att skydda mot solen under heta sommardagar. Men att tänka på är att du även kan förlänga utesittarsäsongen betydligt med en kvalitativ markis. Se bara till att den är ordentligt upphängd så att den tål tyngden av regnet som kan falla. Kombinerat med infravärme så kan man i många fall skapa en mysig utemiljö en bra bit in på hösten. En korrekt installeras markis kan dessutom hjälpa till att sänka inomhusvärmen under riktig varma sommardagar. Detta gäller förstås i första hand för fönstermarkiser.
Vikarmen måste ses över regelbundet
En annan viktig aspekt vid installation av markis är förstås vikarmen. Här kan du välja mellan vajer och kedja. Markiser med kedja är något dyrare i bruk, men har i de flesta fall längre hållbarhet. En vajer slits ut och måste bytas ut efter en tid, annars riskerar den att gå av. När det stadiet är nått måste man byta ut båda vajrarna samtidigt, ersätter man bara den trasiga vajern kommer markisen inte att fungera som den ska.
En markis vevas upp med en vevarm som sitter i en så kallad snäckväxel. Funderar du på att investera i en stor markis? Då rekommenderar vi en med motor, annars blir det slitsamt att veva in och ut markisen. I dag kommer dessutom de flesta markiser med sensorer som gör att de rullas in och ut vid specifika sol-, vind och regnförhållanden. Tidsinställning är också en finess som finns på många moderna markistyper.
Dagens markiser behöver inte vinterförvaras
Behöver man montera ned markisen på vintern? Nej, inte nuförtiden. Dagens markisvävar och mekanik har så hög kvalitet att man inte behöver vinterförvara dem. Men markiserna behöver ändå ett visst skydd även i ihoprullat skick på vintern. Har markisen inget skydd från taket så bör du komplettera med att skaffa en skyddande takprofil.
Andra inlägg
- Tvätta markis | Så rengör du dina markiser
- Markiser - Viktigt att tänka på inför köp
- Markiser till sekelskifteshus
- Finns det något värde i att köpa begagnade markiser?
- Bygg din egen pergola
- Nya markiser till uteserveringen
- Är det möjligt att byta väv på en markis?
- När ska man ställa in trädgårdsmöblerna?
- Sju vanliga frågor om markiser
- Solskydd i trädgården