Dagens markiser är ofta väldigt tåliga och håller för både sol, regn och blåst. Dock håller de inte för evigt. Klimatet i Sverige bjuder på en hel del utmaningar för alla typer av markiser och de slits hårdare här än i till exempel Spanien.
Hur gör man då när man fått hål eller reva i sin markis? Vissa tänker att det bästa att göra när markisen fått ett eller flera hål är att helt enkelt byta ut väven. Det är en sämre lösning än vad man kanske tror. Många som skruvar isär en markis har problem med att få ihop den igen. Skall du byta tyg är det bäst att anlita en expert. Att laga hål är däremot ganska enkelt.
Hur du lagar hål i en markisväv
Det lättaste sättet att laga markisväven, och även undersöka om det finns andra hål, är att plocka ner den och rulla ut den på marken. Att laga en markis som sitter uppe är svårt och ibland omöjligt. Risken är att du faller.
Undersök skadan på markisen. Om det är ett större hål eller reva så bör du använda dig av markisväv. Se till att hitta en väv i liknande färg så att lagningen inte syns så mycket. Är det ett mindre hål det handlar om så kan du använda vanlig markistejp eller annan mer multifunktionell tejp.
När du har inhandlat det du behöver för att laga markisen så kan du sätta igång och rengöra markisen och området runt skadan. Det är bra att rengöra så att tejpen, eller limmet som du behöver för att sätta fast markisväven, inte släpper. Om du inte rengör hela markisen kan det se lite konstigt ut med en ren och en smutsig del. Använd ett vattenbaserat rengöringsmedel och skölj noggrant. Använd inte högtryckstvätt då det kan förstöra tygets impregnering. Låt det torka.
Nu är det bara lagningen kvar. Tejpa igen hålet eller limma fast markisbiten över den stora revan. Nu är markisen lagad och du kan sätta upp den igen.
Hur undviker man slitage på markisen?
Om man tar hand om sin markis så håller den längre. Här nedan följer några tips och råd som du kan tänka på och som gör att din markis kommer vara fin och hel länge.
-
Köp spinnfärgad akryl
Välj en markisväv som är tålig mot vatten, mögel och UV-strålar. Spinnfärgad akryl är det absolut bästa valet. Med spinnfärgad menas att tråden som markistyget är vävt av är helt genomfärgad. Det ger ett mycket mer hållbart tyg än om färgen bara är tryckt utanpå. -
Markis för sol- och lite regn
Markisen är framförallt ett solskydd. Vatten skall kunna rinna av direkt och det skall inte samlas stora pölar i markisväven. Det sliter både på stålkonstruktionen och tyget då stora vattenmängder är tungt. När det regnat färdigt kan du rulla ut markisen och låta den torka, annars finns det risk för mögel vilket inte heller är bra för väven. -
Spara inte på kassetten
Alla markiser kommer inte med kassett, men de kanske borde göra det, i alla fall i Sverige. Ett bra sätt att skydda sin markis från snö och annan nederbörd är att rulla in den i sin kassett. Ett utskjutande tak kan ha en liknande skyddande funktion.
Om du har råd kan du överväga att köpa en markis som har en automatisk känslighet för regn vind och sol. Den kommer då rulla ihop sig själv och på så sätt skydda sig mot hårda vindar. -
Låt proffsen sköta reparationerna
Mindre fel och gnissel kan du laga själv men om något större skall lagas är det bättre att låta en expert sköta reparationer. Det kan vara enkelt att skruva isär men svårt att skruva ihop och få det bra.
Andra inlägg
- Tvätta markis | Så rengör du dina markiser
- Markiser - Viktigt att tänka på inför köp
- Markiser till sekelskifteshus
- Finns det något värde i att köpa begagnade markiser?
- Bygg din egen pergola
- Nya markiser till uteserveringen
- Är det möjligt att byta väv på en markis?
- När ska man ställa in trädgårdsmöblerna?
- Sju vanliga frågor om markiser
- Solskydd i trädgården