Markiser tål mycket, men kan man ha dem ute under vintern eller måste man ta in dem för att skydda från snå, vind och regn?
Markiser går inte bra ihop med snö
En modern markis är hållbar. Sköter du om den på rätt sätt kan den hålla upp emot 20-25 år. Dock får du räkna med att den under den tiden förlorar lite i färg, av naturliga orsaker som vind, nederbörd, solljus och luftföroreningar. Markistyg finns i olika kvalitet, och även om en standardmarkis inte är ett regnskydd så tål den fukt bra, och kan stå emot lättare regnväder. Vill du ha en markis som tål ordentliga regn ska du köpa en markis med specialväv som är hundra procent vattentät.
”Det är väl inte så många som har terassmarkisen ute i några längre perioder på vintern, men rent teoretiskt har tyget ingenting emot kylan. Det man ska se upp med är om det börjar snöa”
En markis ska alltid torka i utfällt läge, annars finns risk att tyget får fuktskador. Är markisen blöt och det börjar blåsa kraftigt måste du så klart rulla in den, men rulla ut den igen så fort det mojnat och låt den torka ordentligt innan du rullar in den igen. Vad gäller vintersäsongen så är det väl inte så många som har terassmarkisen ute i några längre perioder, men rent teoretiskt har tyget ingenting emot kylan. Det man ska se upp med är om det börjar snöa, för då bör man omedelbart fälla in markisen igen. Detta gäller även fönstermarkiser, som man ju vill kunna använda året runt. Om det kommer snö på markisen kan tyngden göra att fallarmarna knäcks. Till en markis som man vill kunna använda på vintern ska man alltid ha en kassett att rulla in den i.
En markis kan vara utmärkt på vintern
Eftersom en markis framför allt är ett solskydd, är dess användningsområde på våra breddgrader så klart något begränsat under vinterhalvåret, men en fönstermarkis kan verkligen vara guld värd även på vintern när solen står lågt och man vill kunna mörklägga ett rum, eller slippa bli bländad av solen när man sitter och läser vid fönstret. Dock ska man vara noga med att alltid fälla in markisen när solen gått ned, i händelse av att det skulle börja snöa. Skulle markisen vara täckt med frost är det också bäst att borsta av den ordentligt, annars blir markisen fuktig när den rullats in.
Allmän skötsel av markiser
Oavsett om det är vinter eller sommar mår din markis bra av regelbunden skötsel. Det kan vara bra att torka av markisen någon gång i veckan, och framför allt på våren och hösten är detta extra viktigt. På våren landar mycket pollen på markiserna som kan skada tyget om det får ligga kvar, och på hösten hamnar rester av virvlande löv och annan smuts lätt på markistyget. Torka av markiserna med en lätt fuktad trasa med några droppar såpa. Låt sedan markisen torka ordentligt innan du rullar in den igen. Idealt rengör man sina markiser medan solen skiner och rullar sedan in dem till natten.
Extra tåligt markistyg
Vill du kunna vara lite friare med dina markiser och ha dem ute i alla typer av väder och vind kan du satsa på tåliga regnbeständiga markiser med ordentliga aluminiumstag. Rejäla markiser kan tåla hård vind och regn, men för de allra flesta markiser går ändå gränsen vid ymnigt snöfall, eftersom snö som lägger sig på markisen snabbt kommer upp i ordentliga tyngder. Även om markisen skulle tåla några dagars påfrestning är det inte alls bra för den, och därför ska man vara noga med att åtminstone borsta av snö som samlas uppe på markisen. Reser du bort ska alla markiser alltid befinna sig i infällt läge.
Andra inlägg
- Tvätta markis | Så rengör du dina markiser
- Markiser - Viktigt att tänka på inför köp
- Markiser till sekelskifteshus
- Finns det något värde i att köpa begagnade markiser?
- Bygg din egen pergola
- Nya markiser till uteserveringen
- Är det möjligt att byta väv på en markis?
- När ska man ställa in trädgårdsmöblerna?
- Sju vanliga frågor om markiser
- Solskydd i trädgården